-50% na PAKETE 🦟

Piki komarjev

Piki komarjev so samo še dodatni pokazatelj, da so se pričeli lepši in toplejši dnevi. Z drugimi besedami lahko rečemo, da je poletje že na vratih. V toplejših mesecih se narava prebudi, in z njo se prebudijo in hitro razmnožujejo tudi žuželke. Več časa se zadržujemo v naravi.

Poletni sprehodi, pikniki na terasi ali v naravi, pohodniško in gobarjenje dajo komarjem več priložnosti, da povzročijo pik. Seveda pa vsi tudi poznamo nadležni zvok komarjev v hiši ali stanovanju ob večernih časih, ko poskušamo z zračenjem znižati temperaturo, in s tem privabimo različne nezaželene žuželke.


Piki komarjev so eni izmed najbolj nadležnih pikov žuželk. 

Samičke komarjev imajo dolge, tubularne rilce, s katerim prebodejo kožo, da se prebijejo do naše krvi. Ob piku v odprto rano sprostijo tudi komarjevo slino, ki vsebuje beljakovine, na katere je naše telo alergično. Posledica je dobro poznana rdeča in srbeča izboklina.


Pri piku komarja je pomembno vedeti, da alergijska reakcija kot taka v večini primerov ni nevarna, je pa po navadi zelo moteča.

Komarji ob piku pod vrhnjico kože vbrizgajo majhno količino metanojske kisline (znana tudi pod imenom mravljična kislina), ki sproži alergijsko reakcijo. Posledica te reakcije je v večini primerov majhna in srbeča oteklina, ki lahko traja več dni (še posebej, če se ne moremo upreti dotikanju srbečega vnetja).

Da se lažje izognemo pretiranega dotikanja mesta, kjer nas je pičila žuželka, se priporočajo kreme in mazila proti piku žuželk. 

Bubble Bite mosquito

 

Intenzivnost simptomov je odvisna od dveh faktorjev:

  1. Vrsta komarja, ki nas je pičil (tigrasti, azijski, japonski in korejski, itd…).
  2. Občutljivost na pik žuželk. Pri nekaterih ljudeh je alergijska reakcija bolj intenzivna kot pri drugih.

Pik komarja lahko prepoznamo po:

Majhne, okrogle izbokline, ki se pojavijo v nekaj minutah po piku komarja.

Izbokline s časom postanejo rdeče, večje in srbeče. 

Pogosto se zgodi, da najdemo več pikov komarjev na večih predelih telesa (na rokah, nogah, po stopalih).

 

Preventiva: sprej proti insektom, elektronski odganjalec komarjev, zapestnice proti komarjem.

Primerjavo zaščitnega spreja in kreme lahko najdete tukaj.

 

Po piku: kreme in geli za težave po piku žuželk. Zaradi hladilnih lastnostih se lahko uporabljajo tudi geli, ki vsebujejo aloe vero.

slovenščina (Slovenija)