Pik komarja

Katere bolezni prenašajo komarji?

Bolezni, ki jih prenašajo komarji so lahko zelo smrtonosne za posameznika. Komarje označujemo kot najbolj smrtonosna žival na svetu. Morda se zdi nemogoče, da lahko nekaj tako majhnega ubije toliko ljudi, vendar je to res. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi pikov komarjev vsako leto umre več kot milijon ljudi.

Komarje ljudje smatramo kot nadležne žuželke, katerih piki povzročajo srbečico, otekline na koži in neprijetne občutke. Vendar pa gre za kratkotrajno neprijetnost, kateri načeloma na posvečamo posebne pozornosti. Pik komarja pa lahko ni tako nedolžna stvar, kot se zdi na prvi pogled. Povzroči lahko človeku zelo škodljive bolezni, v najhujših primerih, brez pravilnega zdravljenja, tudi smrt. Podrobnejši opis nekaterih bolezni ki jih prenašajo komarji sledijo v nadaljevanju. 

 

Katere bolezni prenašajo komarji?

Malarija

Malarija je potencialno smrtna tropska bolezen, ki jo povzroča parazit, znan kot Plasmodium. Razširi se skozi ugriz okuženega ženskega komarja. Okužena oseba ima mrzlice, gripi podobne simptome, utrujenost, drisko ali celo vrsto drugih simptomov. Malarijo je treba vedno sumiti, če se ti simptomi pojavijo v prvem letu po vrnitvi iz okuženega območja. Je ena izmed vodilnih vzrokovi za bolezni in smrt v svetu. Ocenjuje se, da se vsako leto pojavi okoli 200 milijonov novih primerov, od tega se jih več kot 500.000 konča s smrtjo (91 odstotkov v Afriki).

 

BubbleBite - Malaria

Zika

Virus Zika je flavivirus, ki se prenaša preko vboda komarja vrste Aedes. Ista vrsta komarja prenaša tudi druge nalezljive bolezni kot so denga in čikungunja. Vsakdo, ki potuje ali biva v območjih, kjer so komarji okuženi z virusom Zika, se lahko okuži. Med takšna območja štejemo Južno in Srednjo Ameriko, Jugovzhodno Azijo, Afriko in na otokih, ki so v Pacifiku (npr. Francoska Polinezija). V Evropi še niso potrdili širjenja virusa Zika preko okuženih komarjev. Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov - z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki kot so vročina, slabo počutje pa se ne pojavijo. Pri osebi, ki je okužbo z virusom Zika prebolela brez simptomatsko, ostanejo prisotna specifična protitelesa v krvi, ki jih lahko potrdimo z mikrobiološkimi testi. Določen delež (približno 20 %) razvije simptome in znake okužbe z virusom Zika. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izginejo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. O smrtih zaradi okužbe z virusom Zika je malo poročil, večina bolnikov, ki je umrla, je imela sočasne bolezni in/ali motnje v delovanju imunskega sistema. 

 Bubble Bite - Zika virus

 

Virus zahodnega nila (WNV)

Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek, vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema. Večina primerov klinično zaznane okužbe se pojavlja od sredine julija do konca septembra. Pojavljanje bolezni je odvisno od številnih dejavnikov, kot so prisotnost in aktivnost prenašalcev (komarjev) ter naravnega rezervoarja virusa (ptice). V Sloveniji naravne danosti omogočajo obstoj prenašalca ter skupno s podatki iz sosednjih držav nakazujejo na možnost pojava WNV tudi pri nas. Čas od okužbe do pojava bolezni je običajno od 3 do 14 dni po okužbi. WNV se na človeka običajno prenaša s pikom okuženega komarja (komarji rodu Culex). Prenašalci (komarji) se okužijo ob sesanju krvi okuženih ptic, ki predstavljajo naravni rezervoar bolezni. Stik s pticami ne predstavlja tveganja za prenos virusa.Drugi načini prenosa so redki in vključujejo prenos med ljudmi prek transfuzije krvi in komponent ter darovanih organov, kar je mogoče, vendar izjemno redko. Mogoč je prenos z matere na nerojenega otroka in prenos prek materinega mleka.

Zagotovite si popolno zaščito in varnost pred piki komarjev z našimi naravnimi izdelki.

Starejše objave
Novejše obajve

Napišite komentar

Back to top